Köp inte förinställningar till Lightroom!

Posted on

Tillhör du dem som använder Lightroom till att redigera dina bilder? Om du följer fotografer på t.ex. Youtube har du säkert lockats av att köpa färdiga förinställningar till Lightroom. Då får du snabbt ett fantastiskt resultat i stort sett bara genom att trycka på en av alla fantastiska förinställningar som erbjuds. Ledsen, men det finns ingen en-klickslösning till att skapa fantastiska bilder.

Först och främst måste du ta en bild som har potential att bli bra. Det är inte alltid så lätt att tävla med internationella fotografer som reser till episka platser i världen och väntar på det där fantastiska ljuset som vi alla drömmer om. Om dom då skapar och erbjuder förinställningar till Lightroom som dom använder till sina bilder, så är det säkert ingenting för dig. Vad är vitsen med att någon annan skall styra hur dina bilder skall se ut. Och dessutom blir det inte samma resultat ändå. Varje bild är unik och så skall det vara. Som fotograf vill man skapa en egen stil, något originellt, inte försöka efterapa någon annans stil. Dessutom är det ju halva nöjet att använda sin kreativitet för att redigera sina bilder. Genom att redigera själv lär du dig också efterhand att behärska Lightroom bättre och bättre.

Det är väldigt lätt att skapa sina egna förinställningar som bättre passar dina egna bilder. Kolla t.ex på The School of Photography på Youtube. Då kan du enkelt lära dig hur man gör.