Skall man koncentrera sig på en genre av fotografi eller prova på flera.

Posted on

Som fotograf hittar man ofta någon genre som intresserar mer än en annan. Det kan vara natur, porträtt, resor, trädgård, mat eller något annat. Inte minst om man publicerar sina bilder på sociala medier som Instagram är det vanligt att man fastnar i en genre. Ibland kan det dock vara nyttigt att prova på något annat. I dessa Coronatider med nedstängda resmöjligheter har jag på Youtube sett att en hel del fotografer med egna Youtube-kanaler blivit intresserade av macrofotografering som ersättning för landskap och resefotografering. Något dom aldrig ägnat en tanke åt tidigare och förmodligen inte kommer att fortsätta med när krisen är över. Men trots det är det kanske inte så dumt att prova på något nytt. Kanske kan man lära sig något som kan komma till användning i andra sammanhang.

Själv har jag en annan ingång till problemet. Som ung var jag intresserad av naturen och ägnade mig en del åt naturfotografering. När jag sedan började som professionell fotograf blev det annat som tog över. Jag jobbade då med reklam, mat och redaktionellt material. Efter att ha sålt företaget fick jag på nytt tid för att fotografera i naturen. Nu har det tagit över det mesta av mitt intresse, med ett undantag. Matfotografering. Detta är en genre som jag inte kunnat släppa. Tack vare en matintresserad fru har jag kunnat fortsätta med att fotografera mat. Vi fick möjlighet att ge ut en bok, Matresor i Europa, på ICA Bokförlag för några år sedan. Vi driver också sedan några år tillbaka en matblogg, www.ohlssonskok.se, där vi publicerar matbilder med recept när vi har något som vi vill dela med oss av. På så sätt har jag kunnat fortsätta med matfotografering parallellt med min naturfotografering.